Wat is PCOS, waar wordt het Poly Cysteus Ovarium Syndroom door veroorzaakt en wat kan je er zelf aan doen?

Geschreven door</br>Natashja Klein

Geschreven door
Natashja Klein

In dit blog kom je te weten wat PCOS is, kom je erachter of bij jou een volledige diagnose is gesteld, wat de oorzaken zijn van PCOS, dat er geen wondermiddelen bestaan en waarom een hormooncoach of PCOS-ervaringsdeskundige een belangrijke rol speelt. 

Ik wil zoveel mogelijk vrouwen met PCOS informeren en inspireren om begeleid aan de slag te gaan met hun PCOS klachten. Ik heb zelf mogen ervaren dat de klachten kunnen verdwijnen en ik raakte zelfs op natuurlijke wijze zwanger. Dit terwijl ik daarvoor al 7 maanden geen cyclus had en het fertiliteitstraject in het ziekenhuis geen resultaat gaf. Gelukkig kwam de behandeling in het ziekenhuis stil te liggen en heb ik onder begeleiding en met behulp van leefstijl- en voedingsaanpassingen dit fantastische resultaat behaald! Geen toeval of geluk, nee puur omdat ik mij gericht heb laten begeleiden om mijn PCOS aan te pakken en mijn zwangerschapswens te vervullen.

Wat is PCOS?

Wist je dat Poly staat voor meerdere en Cysteus voor follikels? Meerdere follikels dus 😉.

De afkorting PCOS staat voor het Polycysteus Ovarium Syndroom wat bij ca. 10% van de vrouwen voorkomt. Syndroom staat ook wel voor een verzameling van verschillende klachten waarvan je meerdere symptomen kan hebben. Niet iedere vrouw heeft dus dezelfde en/of alle symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Een onregelmatige of uitblijvende cyclus ✔️
  • Meerdere cysten op de eierstokken (als in: niet tot rijping gekomen follikels) ✔️
  • Verhoogde androgenen / testosteron in het bloed✔️
  • Een onzuivere huid/ acne ✔️
  • Geen eisprong ✔️
  • Overbeharing of juist haaruitval
  • Overgewicht / moeizaam afvallen

De PCOS symptomen met een ✔️ zijn bij mij middels een echo, een verkennend onderzoek én bloedonderzoek gediagnosticeerd in het ziekenhuis. Omdat PCOS een syndroom is, is het belangrijk dat je tenminste meerdere symptomen hebt. Veel ziekenhuizen gebruiken de ´Rotterdam criteria´ waarbij je tenminste twee van de drie symptomen moet hebben:

  • Geen ovulatie (“Anovulatie”) waardoor de cyclus vaak veel langer doorloopt
  • Meer androgenen in het bloed (dit zijn mannelijke hormonen waaronder testosteron)
  • Polycysteuze eierstokken op een echo (ofwel: meerdere eiblaasjes in de eierstokken)
PCOS kan echter niet alleen worden gediagnosticeerd door middel van een echo”  

“Oh nee, hoe zo dan” dacht ik toen ik dit voor het eerst hoorde. Als bij jou PCOS is vastgesteld via uitsluitend een inwendige echo, dan is dit geen volledige diagnose. Het feit dat je meer cysten hebt, betekent niet per definitie dat het PCOS is. Er zijn namelijk situaties dat je meerdere cystes (eiblaasjes) in voorontwikkeling hebt in jouw eierstokken. Het is daarom belangrijk dat er ook aan de hand van bloedonderzoek en de subjectieve symptomen PCOS wordt vastgesteld.

“Ondanks PCOS kan je op natuurlijke wijze zwanger worden”

Het wegblijven van een cyclus heeft bij mij zo’n 7 maanden geduurd. PCOS betekent gelukkig niet een ziekte die je voor altijd hebt. De klachten kunnen verdwijnen en je kan zelfs op natuurlijke wijze zwanger worden.

Wat zijn de oorzaken van PCOS?

In 90% van de gevallen is insulineresistentie de boosdoener van PCOS en daarnaast kan het ook versterkt worden door overgewicht. Vrouwen met overgewicht wordt verteld eerst af te moeten vallen. In combinatie met insuline resistentie is dit een haast onmogelijke opgaaf en leidt tot onnodige frustraties en teleurstellingen.

Het gegeven dat steeds meer vrouwen PCOS hebben is niet zo heel gek ben ik inmiddels achter. We zijn namelijk door de jaren heen veel meer bewerkte producten en suikers gaan eten. Alle snelle koolhydraten, suikers én zoetstoffen doen geen goed aan PCOS en versterken jouw insulineresistentie. Ons lichaam kan deze overdaad aan bewerkte producten niet goed verdragen. Door een continu aanbod van voeding worden jouw lichaamscellen steeds minder gevoelig voor insuline. Naarmate je cellen ongevoelig worden treedt insuline resistentie op. Als je hier niks aan doet heb je een verhoogd risico op diabetes en gelukkig is insuline resistentie nog omkeerbaar.

Daarnaast is stress een grote boosdoener. Stress klinkt wellicht voor sommigen wat beladen, maar als ik cliënten vraag of ze veel ‘aan’ staan en/of gemakkelijk kunnen ontspannen, dan is het antwoord vaak: ja ik sta veel aan, nee ik kan niet gemakkelijk in een ontspannen staat komen. Ik stond ook altijd aan, was veel onderweg, had een veeleisende baan, zei nooit nee en gunde mezelf geen rust. ‘En door!’ Zo ook tijdens de ziekenhuis behandelingen – die deed ik er maar even bij en vond het haast vervelend als het op een dag uitkwam dat ik in een hotel zat voor werk…

In mijn volgende blog vertel ik meer over ‘aan’ staan, welk hormoon dan (te veel) wordt aangemaakt en welke invloed dit heeft op jouw cyclus en insuline resistentie.

Waarom je een hormooncoach of orthomoleculair deskundige nodig hebt

Ik zie veel vrouwen, inclusief mezelf twee jaar geleden, worstelen met hun PCOS klachten. De ene vrouw heeft haar voeding veranderd, de andere heeft allerlei supplementen gekocht en weer een ander heeft allerlei tips geprobeerd maar heeft alsnog geen resultaat. Ik heb ervaren dat iedere vrouw met PCOS een persoonlijke aanpak nodig heeft. De ene vrouw heeft voldoende baat bij voedingsaanpassingen en basis supplementen, maar ik begeleid ook vrouwen die tekorten hebben aan vitamines of mineralen, of last hebben van een verstoorde darm. Je kan ontzettend veel stappen zelf zetten op het gebied van voeding, maar als jij (onbewust) veel stress ervaart en je lichaam komt niet tot rust, dan verliest het zijn waarde. Niet zo gek dat je dan geen resultaten boekt. Twee jaar geleden dacht ik zelf ook heel goed bezig te zijn en ik dacht dat ik gezond at. Niets bleek minder waar, ik versterkte mijn PCOS klachten, verergerde mijn insuline resistentie, was veel te gestresst en mijn darmflora was verstoord. Zonder die begeleiding en totaal aanpak was ik nu wellicht nog steeds in het ziekenhuis onder behandeling.

Wat kan je zelf doen aan jouw PCOS klachten?

Naast de ‘reguliere medische oplossingen’ die worden geadviseerd door jouw HA of gynaecoloog (de pil of een fertiliteitstraject), is er gelukkig een hoop verbetering te behalen met behulp van leefstijl, voeding en supplementen. PCOS is namelijk een syndroom die veelal wordt versterkt door een of meerdere hormonale disbalansen. De focus leggen op de kilo’s en BMI is in mijn ogen ook niet de juiste aanpak. Een gezonde leefstijl die voor jou werkt en vol te houden is, is de sleutel tot succes!

De belangrijkste aanpassingen die voor mij heel goed werken zijn:

  • Het aantal eetmomenten terugbrengen naar 3-4 keer per dag zodat je lichaam minder stress heeft bij het verwerken van voeding en om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden
  • Minstens 400-500 gram groentes verdeeld over ontbijt, lunch en diner
  • Geen tot zeer beperkt zuivel, gluten en suikers
  • Geen frisdrank/ suikerhoudende drankjes
  • Ik ben visolie (omega-3) gaan slikken, vitamine D3, magnesium en Folaat (actieve vorm van foliumzuur)
  • Stress reductie: ik ben stap voor stap bewuster keuzes gaan maken om meer te ontspannen (wandelen in de natuur, paardrijden, een korte ademhalingsoefening, telefoon ’s avonds weg)

Ik noem hier: ‘die voor mij goed werken’ omdat ieder lichaam anders is en iedere vrouw andere klachten kan ervaren door PCOS. Ook kunnen deze klachten versterkt worden door verschillende hormonale disbalansen. Merk je onvoldoende resultaat met jouw eigen aanpassingen? Laat dan eens een hormooncoach of orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in PCOS mee kijken om te zien waar jouw hormonale disbalans ligt en wat een passende aanpak voor jou is.

Belangrijk om te weten en wat ik ook altijd noem tegen de vrouwen die ik begeleid: er is niet 1 wondermiddel, voedingsmiddel of supplement die de oplossing biedt voor iedere vrouw. Wat voor de ene vrouw werkt hoeft niet bij de andere vrouw succesvol te zijn. Ga dus niet allerlei (dure) supplementen kopen zonder dat je weet of je überhaupt een tekort hebt.

Wil jij van jouw PCOS af? Ik help je graag!

Wist je dat voordat een eicel tot rijping komt er al minstens drie maanden aan vooraf zijn gegaan voordat het eitje goed gerijpt is? Een weekje of maandje iets proberen levert daarom vrij weinig op. Leefstijl veranderingen hebben een enorm effect. Dit vereist een omslag, maar het levert je zoveel op.

Tijdens het twaalf weken 1 op 1 traject stel ik een persoonlijk advies- en behandelplan op aan de hand van jouw persoonlijke verhaal en anamnese formulier. Meteen aan de slag? Dat kan! Vul dan het kennismakingsformulier in op mijn website.

Ik heb zelf mogen ervaren wat een natuurlijke leefstijl aanpassing kan doen. Na vier weken kreeg ik mijn cyclus terug, uiteindelijk had ik een meetbare eisprong en na enkele maanden was ik in verwachting. Dit is de bevestiging geweest van mijn lichaam dat je ondanks PCOS jouw hormonen weer in balans kunt krijgen. Dit gun ik jou ook!

Weet dat er genoeg mogelijkheden zijn om jouw PCOS aan te pakken! De pil of een fertiliteitstraject zijn echt niet de enige opties.

Zit je nog met vragen? Stuur me gerust een berichtje of vul het kennismakingsformulier in.

Liefs, Natashja

Meer blogs

Scroll naar boven