Foliumzuur of Folaat?
“Slik je al foliumzuur?”
Eén van de eerste dingen die je te horen krijgt als je zwanger wilt worden is dat je foliumzuur moet slikken ‘om een open ruggetje of hazelipje te voorkomen’.
De meeste vrouwen kopen bij de drogist een potje foliumzuur want je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw kindje een aandoening heeft door een tekort hieraan.
Goed om te weten is dat niet alle foliumzuur hetzelfde is. En al helemaal niet hetzelfde effect heeft in jouw lichaam. Koop je een standaard potje bij de drogist, dan is de kans aanwezig dat je het amper opneemt. Zonde!
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is een water oplosbare vitamine: B11 ( of B9 voor onze Vlaamse buren). Foliumzuur kent twee vormen:
- de synthetische variant: foliumzuur en:
- een natuurlijk variant: folaat.
De natuurlijke vorm heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan regulier foliumzuur, wat simpelweg betekent dat jouw lichaam het beter kan opnemen.
Vitamine B11 heeft verschillende gezondheidsbevorderende effecten*, waaronder:
- De bijdrage aan extra energie bij vermoeidheid
- Een positieve invloed op het leervermogen
- De bijdrage aan geestelijke veerkracht en weerstand tegen stress
- Het normaal functioneren van het immuunsysteem
- De vorming van rode en witte bloedcellen
*Op basis van goedgekeurde EU gezondheidsclaims
Het verschil tussen foliumzuur, folaat en Quatrefolic
Foliumzuur is dus een inactieve variant die je ook uit bladgroenten haalt. Het is makkelijk te maken, goedkoop en stabiel. Folaat daarentegen is veel duurder om goed te maken.
De synthetische structuur van foliumzuur is lichaamsvreemd en moet jouw lichaam opnieuw omzetten naar folaat. Dit gebeurd in de lever, echter blijkt uit onderzoeken dat tussen de 30-40% van de vrouwen niet in staat is om dit zelf goed om te zetten. De omzetting verloopt ook bij andere vrouwen niet altijd even goed en kan maar beperkt. Naar schatting kan onze lever ca. 200mcg Foliumzuur per dag omzetten.
Ter vergelijking: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor en tijdens een zwangerschap is 400mcg.
De synthetische foliumzuur die je ‘te veel’ binnen krijgt kan zelfs gaan stapelen en op den duur zelfs een Vitamine B12 tekort maskeren!
Zonde want een vitamine B12 tekort kan ook weer zorgen voor een verlaagde vruchtbaarheid.
In het volgende plaatje van Vitakruid is visueel weergegeven dat foliumzuur via 4 tussenstappen omgezet moet worden naar de actieve vorm van foliumzuur: Folaat (5-MTHF).
Als jij net behoort tot de vrouwen die niet in staat zijn om foliumzuur om te zetten in folaat, neem je dus niet optimaal folaat op.
Het belang van Folaat
Gevolgen die bekend zijn over tekorten aan folaat is dat bijvoorbeeld DNA minder goed kan worden afgelezen en afgesteld (dit noem je: methyleren). Dit proces is onder andere van belang bij de rijping van een eicel en een groeiende foetus. Als dit proces niet goed verloopt kan een miskraam op treden maar ook kunnen er aandoeningen zich voordoen.
Mijn advies
Kies alsjeblieft voor een actieve vorm van foliumzuur: Folaat 5MTHF!
Slik folaat het liefst niet los maar bij voorkeur in combinatie met een B-complex of ga gelijk voor een goede Multi mama (voor en tijdens de zwangerschap) waarin de 400mcg Folaat is opgenomen. De Multi mama van Vitakruid [klik hier] bestel je met extra korting (code: Hormoonbalans10).
Goede merken vermelden op het etiket dat zij gebruik maken van Folaat: “Folaat”, “5MTHF” “Quatrefolic”.
Staat er alleen foliumzuur / B11, dan kan je er vanuit gaan dat dit niet de actieve vorm is.
Let er verder op dat er ook een goede vorm van vitamine B6 in zit. Goed = Pyridoxaal-5-fosfaat. En dus niet: Pyridoxine. Sommige mensen kunnen ook deze vitamine niet goed omzetten wat resulteert dat vitamine B6 in je bloed blijft circuleren. Bij vitamine B6 is dit zelfs gevaarlijk omdat het stapelt.
Hoe lang slik je Folaat (in de vorm van een Multi mama)?
Het reguliere advies in Nederland is om tot 10 weken van je zwangerschap door te gaan met foliumzuur. Uit onderzoek blijkt dat te veel of te lang foliumzuur tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geeft op obesitas en autisme bij de baby. Deze onderzoeken zijn echter o.b.v. synthetisch foliumzuur wat een dergelijke verstoring geeft bij de foetus als de synthetische vorm niet goed opgenomen kan worden.
De actieve vorm van foliumzuur, folaat, hebben we zelfs dagelijks nodig en veroorzaakt dit niet. Sterker nog wij hebben dagelijks folaat nodig om goed te functioneren.
Wil je nog meer informatie over foliumzuur, folaat?
Check dan de website van Vitakruid of de site van Dr. Ben Lynch.